Успіх у розвитку: третій рік вдалого проведення проекту «Народні візерунки»

15 Кві

З 2017 року щорічно весняною порою в Харкові проходить мистецький проект «Народні візерунки», започаткований Дитячою музичною школою №5 ім. Римського-Корсакова та Дитячою школою мистецтв №6. Він дає змогу юним музикантам спробувати свої сили на великій сцені у супроводі оркестру «Великого академічного Слобожанського ансамблю пісні і танцю» (диригент – Андрій Стрілець).
Особливою відмінністю цього року від попередніх стало значне розширення географії та кількості учасників завдяки залученню учнів з інших міст – Києва, Запоріжжя, Полтави та міста Покровськ Донецької області, – а також із восьми харківських шкіл естетичного виховання: ДМШ№5 ім.Римського-Корсакова, ДМШ№8 ім.Гайдамаки, ДШМ№2 ім.Чайковського, ДМШ№15 ім.Моцарта, ДМШ№14, ДМШ№9 ім.Сокальського, ДШМ№5 ім.Дунаєвського, Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату.
8 квітня у Малій залі ХНАТОБу відбулося урочисте дійство, насичене різноманітними музичними номерами. У супроводі оркестру прозвучали твори відомих композиторів (Є.Дербенка, М.Товпеко, Д.Шилова, О.Копенкова та ін.), обробки народних пісень для бандури, цимбал, домри, баяну, акордеону, гітари, скрипки, а також вокальні номери та художнє читання. Сценарій створили Лідія Алейнікова та Марина Костромицька.
Представники різних шкіл згуртовано і вправно виступали. Слухачі почули вокальні та інструментальні виступи учнів шкіл з оркестром: О.Брюханова, І.Кошаренка, М.Алейнікова, В.Кондратюк, П.Забігайло, Д.Тимохіна, В.Галя, Є.Зіборової, дуету домристів у складі А. Блінцової та К.Сліпченко, дуету домристів у складі Данила Дзюби та Анастасії Шевченко, дуету баяністів «Брати Федорови», квартету баяністів та акордеоністів Дитячої музичної школи №14 та Дитячої музичної школи №15 ім.Моцарта.
Значна частина концерту складалася з ансамблевих творів. Виступили такі колективи від ДМШ №5 ім. Римського-Корсакова: фольклорний ансамбль «Барвінок» та А.-М. Літвінова (керівник – Оксана Гамалій), ансамбль скрипалів «Кантабілє» (керівник – Наталія Амстибовська) та М.Скородинська з художнім читанням на музичну тему «Говорить Україна», ансамбль народних інструментів «Веселий диліжанс» (керівник – Лідія Алейнікова, концертмейстери – Дар’я Шепелєва та Віктор Майстренко), ансамбль гітаристів «Фламенко» та сольний виступ Ярослави Косілової (керівник – Ольга Савенко), ансамбль баяністів «Беллоуз-бенд» (керівник – Максим Плющенко), ансамбль народних інструментів «Вишиванка» (керівник – Аліна Черниш, концертмейстер – Ксенія Цурбельова), ансамбль гітаристів «Разгеадо» (керівники – Амалія Мартемьянова, Станіслав Світличний).
Серед виступаючих були представлені колективи: зведені ансамблі домристів учнів молодших та старших класів з викладачами мистецьких шкіл міста Харкова з обрамленням у вигляді художнього читання від Єгора Русавського, ансамбль домристів «Грація» Дитячої музичної школи №1 м.Запоріжжя, інструментальний дует «Барви» у складі Софії Роман та Софії Курінної з Малої академії мистецтв ім. Р.Кириченко з м.Полтава, інструментальний ансамбль «Пульс» Дитячої музичної школи №14 з соло Пільо Олександра, ансамбль домристів «Азагоріум» Дитячої школи мистецтв №6 ім.Жуковського м.Києва, ансамбль бандуристок «Слобожаночка» Дитячої школи мистецтв №5 ім. І.О. Дунаєвського, оркестр народних інструментів Дитячої музичної школи №9 ім.Сокальського. Крім того, аудиторію вразив автентичною українською мовою та народним характером театр пісні «Златиця» Дитячої музичної школи ім. Леонтовича з м.Покровськ Донецької області.
Повна зала з ентузіазмом сприйняла мистецький проект. Більше двох годин слухачі насолоджувалися святом музики, справжнім звучанням народних мотивів і талантами своїх вихованців. Музика об’єднала всіх присутніх заради миру, добра і любові. І важливо, що саме Харків став таким мистецьким осередком, до тепла та професіоналізму якого тягнуться музиканти з інших міст.
У подальшому передбачається проведення серії спільних концертів кращих учнів відділів народних інструментів шкіл естетичного виховання нашого міста з оркестром «Великого академічного Слобожанського ансамблю пісні і танцю» упродовж навчального року, що сприятиме популяризації народних інструментів, пісенної та інструментальної творчості. До нових зустрічей!

Оксана Стогній, к.філол.н.