Мова вчить нас бачити: урочистий концерт на честь дня народження харківського поета Вадима Олександровича Левіна

10 Гру

25 листопада у великій залі ДМШ №5 відбувся концерт на честь дня народження видатного харківського письменника Вадима Олександровича Левіна – психолога, педагога, автора популярних дитячих віршів, перекладів та монографій. 

Вадим Олександрович народився 19 листопада 1933 року у нашому рідному Харкові. Тут він створював свої перші вірші для дітей, які з плином часу талановиті композитори перетворили на всесвітньо відомі пісні. Наразі поет мешкає в Німеччині, але частка його душі, завжди тут, з нами у рідному Харкові. Недарма ж кажуть, що творчість не має кордонів.

Разом за ведучими ми згадали найважливіші етапи з біографії поета та познайомились з найвідомішими творами автора у виконанні наших юних музикантів. У святковому концерті поезії Вадима Левіна взяли участь учні класів сценічного мовлення, вокального та інструментального відділів. 

Відкрила концерт Марія Канунік (клас Марини Костромицької) з віршем В. Левіна “Глупая Лошадь”. Дійсно, вірші Вадима Левіна відрізняються надзвичайною простотою, розумінням та доступністю – з одного боку, а з іншого – незвичайною мелодикою та несподіваним поворотом сюжету. Тож не дивно, що його поезія приваблює до себе композиторів та виконавців різних жанрів. Так наші учні Вероніка Сидорчук та Володимир Гаврилюк продовжили концерт та виконали одну з найвідоміших пісень автора, яка стала негласним гімном артистів цирку – “Куда уехал цирк” (клас Олени Зеленьскої). Для того, щоб привітати поета та залучити глядачів до його творчості на сцені великої зали ДМШ №5 також виступили: Ангеліна Дмитрикова, Марія Таран, Меланія Шостак (клас Михайла Крамаренко), Марія Сидоренко, Софія Штефан, Єва Величко, Тіна та Тая Рябченко, Діана Євсеєнко, Карина Панченко, Марія Скородинська, Аміна Пчьолкіна, Вероніка Сидорчук (клас Марини Костромицької), Огбонна Ліліян та Евгенія Худенко (клас Вікторії Решетнікової. Концертмейстер – Марія Каменєва), Юлія Рибак, Катерина Жидкова (клас Бориса Фарфаронова), Марія Канунік та Софія Єлтишева (клас Людмили Кабанець. Концертмейстер – Марія Колісник), Ярослав Шамрай (викладач Людмила Черкашина. Концертмейстер – Олена Омельченко), Платон Борисов (клас Світлани Жданової. Концертмейстер – Ірина Пінчук), Олеся Нудьга та Владислава Соляник (клас Валерії Перепелиці. Концертмейстер – Ірина Бурік).

На запитання “як потрібно писати для дітей?” Корній Чуковський завжди відповідав: “Дуже просто. Так, як і для дорослих, але набагато краще”. Вадим Олександрович Левін прийняв завіт великого поета і його творчість це підтверджує. Під час концерту наші ведучі Марина Костромицька та Михайло Крамаренко показали глядачам відеозвернення поета, яке він записав спеціально для учнів ДМШ №5. Після цього, для урочистого завершення святкового концерту на сцену піднявся ансамбль “Contabile” з композицією “Маленькая песня о большом дожде” (музика В. Живова, вірші В. Левіна). 

Ми щиро вітаємо нашого нашого співвітчизника, поета Вадима Олександровича Левіна з 88 річчям та бажаємо йому міцного здоров’я, радості спілкування, наснаги до творчості та доброго настрою.

Катерина Таманцева,