Відділ спеціального фортепіано

gallery gallery gallery gallery

Фортепіано у ДМШ №5 імені Римського-Корсакова вивчається і як базова дисципліна, і як основний предмет до вивчення. У всіх музичних школах на будь-якій спеціальності вивчається фортепіано. Саме цей інструмент дає необхідні навички гри і розширює спектр можливостей виконавця, тому що на ньому можна зіграти твори будь-яких форм і жанрів.

Такий широкий діапазон можливостей закладено в історії інструмента. У 1709 р. італійський майстер Б. Кристофорі з Флоренції виготовив такий інструмент, який давав можливість видобувати як тихі (піано), так і гучні (форте) звуки. Серед його попередників були клавікорди і клавесини. На відміну від них, у фортепіано було здійснено важливе вдосконалення: введено систему молоточків, що били по струнах з довільною швидкістю і силою. На сучасному етапі існують два його різновиди – рояль, призначений для концертного виконання, та піаніно для домашньої гри.

Відділ спеціального фортепіано для старших класів у школі очолює Дзялик Алла Миколаївна, а для молодших – Нецвітай Тетяна Валентинівна. Загалом на фортепіанному відділі у школі навчається 180 дітей. Рівень, який задають педагоги, високий, тож вимагає систематичної роботи над вдосконаленням майстерності і проникненням в музичний задум кожного твору.

Результатами роботи стають перемоги учнів у різноманітних конкурсах та участь як у шкільних концертах, так і в заходах поза межами школи. Учні відділу – лауреати та дипломанти багатьох престижних музичних конкурсів., наприклад, Міжнародного конкурсу юних піаністів «Слобожанська фантазія» (м. Суми), Обласного конкурсу «Юний піаніст» (м. Харків) та ін.