Відділ духових та ударних інструментів

gallery gallery gallery gallery gallery

Духові музичні інструменти – це такі інструменти, які являють собою різні за розмірами та матеріалом трубки, у яких звук утворюється внаслідок коливання стовпа повітря, що міститься всередині. Якщо звернутися до класифікації, можна виділити дерев’яні, мідні та глиняні інструменти. Історично ця класифікація зумовлена матеріалами, з яких вони виготовлялись, однак у наш час вона відображає спосіб звуковидобування, застосовуваний у них.

У наш час духовий відділ зустрічається у музичних школах нечасто, однак на базі ДМШ №5 імені Римського-Корсакова він уже досить давно успішно діє. На відділі працюють 10 педагогів, навчаються 60 дітей віком від восьми до п’ятнадцяти років у різних групах, в тому числі підготовчій.

Напрями роботи відділу пов’язані з типами інструментів. Поряд із базовим обов’язковим набором ударних інструментів акомпануючого плану діють і спеціалізації за класами: флейти, кларнету, саксофону, валторни, труби, альта, тенора і туби, тобто задіяний майже весь арсенал духових інструментів. Новацією відділу є модернізація матеріалу, який виконується дітьми, зокрема, вивчається і сучасна музика, навіть з американських кінофільмів на кшталт «Піратів Карибського моря».

На відділі працює духовий оркестр під керівництвом Юркевича Івана Миколайовича та Юркевича Івана Івановича. Оркестр – обов’язкова практична складова процесу опанування духовими інструментами, тож до нього залучені практично всі учні. Серед особливих позитивних аспектів гри в духовому оркестрі можна виділити: навчання командній роботі та вироблення оркестрового чуття. У звітних концертах зазвичай виступає близько 35 осіб.

Учні відділу беруть участь в різних районних і міських заходах, наприклад, у флешмобі до Дня захисту дітей, у святкуванні інших урочистостей спільно з парадом військових оркестрів та ін.

Серед цілей відділу – подальше зацікавлення потенційних учнів та перемоги на престижних музичних конкурсах, наприклад, на Всеукраїнському конкурсі духових оркестрів (м.Трускавець), на Міжнародному конкурсі «Полтавська битва» тощо.