Лекторій «Музика та доля генія», присвячений Людвігу ван Бетховену

15 Гру

Музика повинна викресати вогонь з людських сердець.
Л. ван Бетховен.

11 грудня у ДМШ №5 імені Римського-Корсакова відбувся музичний лекторій з промовистою назвою «Музика та доля генія» до 250-річчя з дня народження композитора.

Саме музика Людвіга ван Бетховена здатна і сьогодні зачепити найтонші струни людської душі і знайти своє місце в серці кожного. Видатний маестро стояв на порозі Романтизму в західноєвропейській музиці, і був безпосереднім засновником нової ери, яка прийшла на зміну класицизму. Його музика зачаровує, надихає, підносить, вселяє надію і надає сили. Саме це й хотіли показати та донести у формі лекторію організатори й учасники заходу.

Ведучі озвучили основні факти біографії, в тому числі, були означені аспекти його трагічної глухоти, нерозділеного кохання, зацікавленості в українській народній музиці і незламної сили духу, що допомагала митцю у всіх кризових ситуаціях, та проаналізували особливості творчості видатного музиканта.

У музично-виконавській частині програми взяли учать учні школи: Арина Рибак та Матвій Дорошин (викладач – А. Діанова), Ніхат Хамедов, Давид Єльников та Арсеній Баринов (викладач – Н. Пашкова), Іван Приходько та Ксенія Онищенко (викладач – Л. Васильєва), Мар’яна Чубенідзе та Ганна Філатова (викладач – В. Проскурякова), Ольга Щербина (викладач – Л. Пухова), Марія Сидоренко (викладач – А. Дзялик), Надія Павленко та Софія Восковська (викладач – О. Петрова), Владислава Соляник (викладач – В. Галицька), Кирило Співачевський (викладач – І. Бурик), Лідія Педан (викладач – Ольга Сурженко), Матвій Родін (викладач – Н. Слєпцова), Анна Ярош (викладач – Л. Ємельянова), Софія Мокра (викладач – Л. Костерецька).

Над концертною програмою творчого заходу працювали викладачі та учні фортепіанного, струнно-смичкового та вокального відділів школи. Автори сценарію та координатори проекту: завідувачка фортепіанного відділу Любов Васильєва та завідувачка теоретичного відділу Людмила Шкредова. Ведучими були учениці школи Ніка Руденко та Анастасія Мацегора.

Оксана Стогній, к. філол. н.