Відкриття шкільної виставки “Барви рідної землі”

11 Вер

З 30 серпня по 08 вересня 2024р. в галереї «Бузок» були представлені кращі скульптурні композиції, різножанрові роботи учнів художнього відділення, виконані за допомогою різноманітних технік та прийомів.
    Учасники виставки – юні художники – представляють в експозиції зали свої творчі роботи, серед яких чимало навчальних робіт, що виконувалися під керівництвом викладачів школи: постановки натюрмортів, завдання декоративно- прикладного характеру, пейзажні етюди, сюжетні композиції, скульптура, мистецтво портрету. На виставці також представлені підсумкові роботи учнів випускних класів. Багате різноманіття творів дає змогу ознайомитися з «художніми сторінками» життя здібних дітей.
У цей нелегкий час, коли більшість дітей за межами України, нас тримають та об’єднують заняття творчістю. Діти в своїх роботах виражають свою любов до рідної землі, рідного міста. Діти значно чутливіші за нас, дорослих, до сприйняття кольору, світла, ритму, фактури…Через те, що з багатьма явищами вони стикаються вперше в житті, їх сприйняття яскраве та індивідуальне. Саме ці якості дитячого  художнього сприйняття дуже цінні. Кожна робота – неповторна, індивідуальна, учні вкладають не тільки знання, але й настрій, підходять до виконання творчо та відповідально.
Вже минуло 19 років з моменту відкриття художнього відділу. За ці роки творчі роботи учнів були представлені на Міжнародних виставках і конкурсах в країнах Європи та Америки, Китаю, Японії. Активно представляли нашу школи на Всеукраїнських, Обласних та міських конкурсах, олімпіадах, арт-пленерах. Учні мають дипломи лауреатів та почесні нагороди. Разом з тим діти беруть активну участь у мистецькому та культурному житті міста Харкова.
 
Від самого початку заснування відділу учням викладають предмети: живопис, рисунок, станкова і декоративна композиція, скульптура та історія мистецтв. Поглиблене навчання образотворчому та декоративно-прикладному мистецтву базується на академічному і творчому підходах, що дає можливість учням втілювати свої мистецькі задуми. Предмет «скульптура» займає на нашому відділі важливе місце – учні молодших класів вчаться об’ємно мислити, розширюючи свої уявлення в творчості, долучаються до сучасного мистецтва скульптури, учні в старших класах навчаються 3D композиції- що є однією з найскладніших задач в мистецтві, вивчають анатомію людини. Комплекс дисциплін спрямований на розвиток творчої уяви учнів та професійної підготовки юних художників до вступу до ВНЗ.
Викладачі максимально адаптували навчальну програму до занять онлайн,  посилено працювали над тим, щоб дітям було цікаво та зручно займатись творчістю.
 
 
Один з видів позакласної роботи, що проводиться з учнями нашої художньої школи – це співпраця з місцевими музеями. Діти регулярно відвідують виставки сучасних художників та майстрів народного мистецтва, різноманітні майстер-класи, презентації, доповіді й лекції. Викладачі разом з учнями здійснюють поїздки та екскурсії, де діти можуть вивчати архітектуру рідного краю, знайомитися з прийомами роботи в художніх майстернях.
 
Викладачі закладу регулярно підвищують свою професійно-художню та педагогічну майстерність, отримують вищі кваліфікаційні категорії та здобувають звання. Вони поряд з учнями презентують свої творчі доробки і демонструють свій мистецький рівень у спільних проектах та персональних виставках, подаючи приклад і надихаючи на творчість своїх вихованців.
 
Творчу діяльність школи і професійні досягнення викладачів закладу активно висвітлюють засоби масової інформації та інтернет–видання. Викладацький колектив школи пишається своїми вихованцями та їхніми мистецькими досягненнями.

Учні художнього відділення, чиї роботи були представлені на виставці

Шляхов Володимир, Макаренко Софія, Кришталь Валерія, Зарубенко Поліна, Комісар,енко Ксенія, Бондаренко Вікторія, Статівко Анна, Повелиця Катерина, Пенькова Дар’ я, Скорбенко Сніжана, Гарбуз Софія, Шекула Назарій, Коркіна Анна, Касеко Васіліса, Бондаренко Вероніка, Гертер Феофан, Троян Кіра, Кривоносенко Катерина, Стреляна Віра, Гертер Афанасій, Кривошаєва Яна, Пісарєва Валерія, Шапоренко Марія-Емілія, Скорбенко Сніжана, Толстова Таісія, Корченкова Марія, Рогожнікова Маргарита, Карпунова Ганна, Шостак Анастасія, Зубко Ганна, Фененко Богдана, Світлична Маріанна, Донцова Тіна, Безугла Анастасія, Ревуцька Марта, Макотченко Валерія, Толстель Олександра, Гуляєва Уляна, Яловол Ілля, Сергієнко Маргарита, Мельникова Валерія, Гирич Аріна, Шляхов Всеволод